Procesmaten

Procesmaten

“Het succesvol uitvoeren van een taak is een indrukwekkende vaardigheid waar de mens toe in staat is. Immers, elke actie stoelt op een verleden, vindt bij aanvang plaats in het heden en speelt zich vervolgens grotendeels af in de ongewisse toekomst. Wat juist de dynamiek van het menselijk handelen zo bijzonder maakt is dat de mens blijkbaar in staat is om rekening te houden met een zekere mate van onvoorspelbaarheid welke het succes van de toekomstige afloop van de actie altijd mede bepaalt”.

Meetresultaten kunnen breed genomen verdeeld worden in twee categorieën: uitkomstmaten en procesmaten.

Uitkomstmaten: in de Engelse literatuur performance measures, worden op verschillende niveaus gemeten.

Als eerste zijn er meetinstrumenten op het niveau van functies (ICF, 2001) meten: kracht, mobiliteit/lenigheid uithoudingsvermogen en snelheid, veelal met norm- en criterium referenties evenals bewegingsanalysen op het niveau van hoekmetingen van gewrichten.  Ook ADL- en borgschalen vallen hieronder, zij meten bv. vermoeidheid, inspanning of kortademigheid.  Vervolgens zijn er maten op het niveau van de activiteiten, zoals ontwikkelingstesten en vaardigheidstesten.                                                                                                                                          Deze klinische maten zijn waardevol om de beginsituatie van een behandeling vast te leggen, het herstel te monitoren en te evalueren op uitkomstenniveau. Het begin- en eindoordeel wordt veelal bepaald door een uitkomstmaat, echter zonder inzicht te hebben in de onderliggende processen. Wij stellen ons tot nu toe tevreden met de uitkomstmaat als maat van herstel en niet hoe het herstel of gedrag tot stand komt.

Procesmaten meten op een ander beschrijvingsniveau dan de performance maten. Het zijn maten die bewegingen (kinematica) of krachten (kinetica) meten om inzicht te krijgen hoe een actie tot stand komt.

De kinematica beschrijft bewegingen van het lichaam: de tijdruimtelijke verandering van lichaamssegmenten. Op dit meetniveau kunnen bewegingen met inertiële sensoren, schrijftabletten of visuele trackingsystemen worden geregistreerd. Vervolgens wordt de variabiliteit (fluctuaties) van bewegingen vaak met non-lineaire analysetechnieken (zoals spectraalanalyse en entropie of lineaire analysetechnieken zoals signal-to-noise ratio en coëfficiënt van variantie) gekwantificeerd, om onderliggende bewegingsprocessen te bepalen, de flexibiliteit, coördinatie en stabiliteit van het neuromotorisch systeem.

Met de software van SoapSynergy hoef je deze non-lineaire analysetechnieken niet meer zelf uit te voeren, dit wordt al gedaan. Dit resulteert in dat de gebruiker het inzicht in deze onderliggende bewegingsprocessen gelijk kan gebruiken en toepassen in de praktijk.

Soap Synergy

The New Generation Software.

Socials

Contact

Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © 2022 Soapweer B.V.
Disclaimer & Privacy Policy